Многоцветен и ароматен "Празник на плодородието“ предстои в Кюстендил. Това съобщиха от Община Кюстендил. На 23, 24 и 25 септември Община Кюстендил организира за  поредна година, съвместно с Института по земеделие –Кюстендил, “Празник на плодородието".

Официалното откриване на празника е на 24 октомври от 12:00 часа в парка пред ХГ "Владимир Димитров - Майстора". Следва представяне на характерни кюстендилски сортове ябълки, предоставени от Института по земеделие – гр. Кюстендил и изложение на атрактивно подредени и аранжирани щандове със плодове и зеленчуци от различни организации от цялата община. Кюстендилски занаятчии ще покажат своите оригинални художествени произведения, а земеделските производители своята чиста и здравословна продукция, дарена от благословената кюстендилска земя.

Празничната програма продължава с конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка под наслов "Плодородието в Кюстендилския край“ .

news pic 2
© Община Кюстендил
За най-малките гости на празника ще има арт-ателиета и работилници, състезателни игри с плодове и зеленчуци, а за любителите на спорта - открити тренировки в спортните зони на града.

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил.  Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.