Многобройни са инициативите за предстоящите Великденски празници в Кюстендил и малките населени места. Пред "Фокус“ началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска посочи, че читалищата са изключително активни за наближаващите празнични дни.

Началото е поставено от читалище "Искра“ – Кюстендил и организирания Великденски концерт. Днес от 11.00 часа в читалище "Братство“ – Кюстендил ще бъде открита тематична изложба, а в градинката пред читалище "Димитър Каляшки“ в село Жиленци малки и големи ще боядисват великденски яйца. Читалище "Спасовица“ в село Николичевци спазва традицията по замесването на козунаци. Началото е в 11.00 часа.

Боядисването на шарени великденски яйца ще продължи на 4 май. То ще се проведе в селата Горановци и Николичевци.

На връх Великден читалището в кюстендилското село Шипочано ще се състои се отбележи празникът под надслов "Оро се вие, превива от Великден до Гергьовден". На мегдана в селото ще се изявят съставите на танцова школа "Делимче“ и на Фолклорен ансамбъл "Пауталия“ – Кюстендил.

На 6 май в двора на училището в село Слокощица ще се проведат конкурси за най-вкусен козунак и за най-красиво великденско яйце. Организатор е местното читалище "Просвета“. В село Соволяно се организира празникът "На Великден заедно“. Там също ще има конкурси за най-здраво и красиво великденско яйце.