Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатни карти за градския транспорт в София, съобщи на своя сайт Центърът за градска мобилност (ЦГМ).

Учениците над 14 години, студентите и докторантите, на които им предстои да заредят карти за обществения транспорт от 1 февруари, ще зареждат картите си по старите цени, утвърдени с решение на Столичния общински съвет. Причината е, че на 1 февруари изтича срокът на постановлението на Министерския съвет от началото на 2023 г., с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи.

В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 г. досега пътуваха с годишни карти за 180 лв. в цялата транспортна мрежа, а едномесечната карта беше с цена 15 лева.

От днес учениците, навършили 14 години и студентите вече могат да вземат на касите на ЦГМ годишна карта на старата цена от 200 лева. Месечната карта за всички линии е 20 лв., а цената за една линия (наземен транспорт или метро) е 9 лева. Картата за докторантите на месец е 35 лв. за цялата градска мрежа и 16 лв. - за една линия. Зареждането на превозните документи може да стане и през уебпортала на ЦГМ.

От 11:00 ч., на касата на ЦГМ при входа за метрото на НДК, ще се състои демонстрация за зареждане на безплатни карти на деца до 14-годишна възраст. Ще присъства Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност", съобщиха от ЦГМ.