Бум на случаите със заразени с конюнктивит в Пловдив. Като най-уязвимата група са децата, които посещават градини и училища, поради недобре изградените хигиенни навици.

Поради високия брой на заразени с конюнктивит в момента в града под тепетата се срещат трудности в намирането на антибиотични капки за лечението му. Читателка на Plovdiv24.bg съобщи пред медията ни своите впечатления след сблъсъка със заразата: 

"В събота 2-годишното ми дете започна да проявява първи симптоми на заразата. Очите му бързо се пълниха със секрет и почервеняха. Първо беше само едното, до вечерта вече се прехвърли и на другото око. След разговор с педиатъра на детето ми, той предписа антибиотични капки, който беше почти невъзможно да открием в аптечната верига.

Обиколихме няколко аптеки, но никъде нямаше въпросното лекарство, а трябваше незабавно да се предприемат мерки за лечение, защото заразата се разпространява изключително бързо, а малко ми дете трудно би ме разбрало, че не трябва да търка и пипа очите си, за да не разпространява заразата. Накрая открихме въпросните капки и то бяха последна бройка", разказва възмутена тя.  

Поради това, че броят на заразените се разраства много бързо специалисти съветват да се поддържа добра лична хигиена и редовно миене на ръцете.