Галерия "Ларго“ ще представи днес самостоятелната изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията се нарича "Квадрати на зимата“ и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактна живопис, ползва в работата си най-различни техники и материали, за да се получат търсените от нея визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил, хартия.

За концепцията на изложбата си Мартина споделя: "Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите "въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. "Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването е днес – 22 февруари, от 18:30 часа в салона на галерия "Ларго“, ул. Хан Крум 8, Варна.