Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов" - Варна, които през тази учебнагодина работят в областта на графичната техника офорт в рамките на съвместната Образователна програма на Галерията и Училището. Творбите им са събрани в изложбата “Майстора през нашите очи", част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Експозицията включва офорти, създадени по рисунки на Владимир Димитров - Майстора (1882-1960 г.), и ще бъде разположена в залите на Варненската галерия от 10 до 29 април 2024 г.

Георги Венин, началник отдел в дирекция “Култура и духовно развитие" на Община Варна, признава, че е бил развълнуван от идеята учениците да работят по произведения на Владимир Димитров-Майстора, защото неговите детски ваканции са били в Кюстендил, където редовно е посещавал Градската галерия с шедьоврите на българския класик: “Когато си сред неговите картини, те облива слънце - споделя Венин, - душата ти почва да свети. Много е светъл той, цялостен е, влияе на всички сетива. Дори и неговите рисунки от войната - и те са прекрасни, макар и да нямат цвят - рисувани само с черно - с молив или туш, но имат същото много силно въздействие. Явно въздействат и на децата, които не имитират Майстора, а вдъхновени от него, правят свои картини по свой начин."

Откриването на изложбата офорти “Майстора през нашите очи" е на 10 април от 17:30.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев" се намира на ул. “Л. Каравелов" 1. Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.