Тази вечер е концертът на Български камерен оркестър - Добрич с гост диригент Николета Попова и солист Виктор Теодосиев - валдхорна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Мястото е Огледална зала "Нели Божкова", началото - в 18:30 ч.

Николета Попова пристига в родния Добрич от Гран Канария. Любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на добричкия оркестър още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист на детски концерти.

Завършила е хорово дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац, има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 г. преподава специалност "Дирижиране" в Консерваторията на Канарските острови и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира с Литовския държавен симфоничен оркестър, следват концерти с Унгарския национален симфоничен оркестър в Сегед.

Преподавателите, при които се е обучавала, са имена като Крум Максимов, Атанас Варадинов и Теодора Павлович, Йоханес Принц, Пиер Анджело Пелуки и др. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист е на Стипендия за дирижиране на Taki Concordia 2019, основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл.

Виктор Теодосиев е роден през 2005 г. в София в семейство на музиканти. Той е трето поколение валдхорнист - неговият дядо е дълго news pic 2
© Николета Попова
годишен член на Симфоничния оркестър на БНР, неговият баща е соло валдхорнист на същия оркестър и професор по валдхорна в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София. Виктор започва да свири на валдхорна на 12 г. като получава първите уроци от своя баща  Ясен Теодосиев. Талантът му е забелязан от музикантската общност още в първите месеци на обучението и той е поканен да участва в многобройни концерти и продукции.

През 2018 г. е активен участник в майсторския клас на изтъкнатия валдхорнист и изпълнител на алпийски рог Аркадий Шилклопер (Русия, Германия) в НМА. През 2019 г. е приет в НМУ "Любомир Пипков" - София на първо място с най-висок успех от всички изпълнители на духови инструменти в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров.

Виктор Теодосиев участва в състава на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE" - 2019, който включва участници от 11 европейски  държави. Оркестърът изнася мащабен концерт на прочутия Римски стадион в Пловдив, като концертът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Същата година е активен участник в Лятна музикална академия Кромержиж в класа на световноизвестния чешки валдхорнист Радек Баборак. Той е най-младият активен участник сред валдхорнистите в Академията. С негово изпълнение на концерт за валдхорна от Моцарт е открит първият от поредицата концерти на Академията.

Някои от наградите и призовете на младия музикант са Първа награда от II Международен конкурс за изпълнители като част от "Трявна Арт, Фестивал" 2020 и носител на специалната награда – солист на Габровски камерен оркестър, Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастова група 14-17 години в “Международен Московски музикален конкурс" 2020 (Русия), Първа награда в “Международен музикален конкурс King's peak" 2021 г. (САЩ), Първа награда от XXIX Международен конкурс за композитори, камерни ансамбли и инструменталисти "Музиката и Земята" 2
© Виктор Теодосиев
021 - София, Grand Prix сред валдхорнистите от всички възрастови категории от Международен музикален конкурс Eurochesters 2021 – Франция и две специални награди - солист на Симфоничен оркестър Eurochestries и участие в поредица от камерни концерти, Първа награда с трио "Лауреат" в V Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители "Проф. Асен Диамандиев" 2021, Първа награда от XXIX Международен конкурс "Музиката и Земята" 2021 г. – София, Първа награда и златен медал от ХХVII Национален конкурс ,,Светослав Обретенов"- Провадия, Първа награда от Конкурс за класическа музика в Лондон 2022, Първа награда от Международно състезание за младежи в Токио 2022 г. - Япония.

Макар и толкова млад, той често е канен за концерти - като солист, оркестрант и камерен изпълнител. Тази година е свирил в Италия с оркестъра на Андреа Бочели, във Франция с международен духов квинтет, в Приморско - с Младежката филхармония. Солист на редица наши оркестри, сред които камерен ансамбъл "Софийски солисти", Академичен симфоничен оркестър, Камерен оркестър "Орфей", Габровски камерен оркестър, Камерен оркестър "Дианополис", Камерен оркестър - Хасково, Разградска филхармония и др. Първи валдхорнист на Младежка филхармония "София" при НМУ "Л. Пипков".

Програмата на концерта в Добрич включва творби на Енрике Гранадос - Интермецо из оп. Гойескас и Андалуза, на Хоакин Турина - Молитвата на тореадора, на Йозеф Хайдн - Концерт за валдхорна и стр. орк. № 1 Ре мажор, и на Пьотр Илич Чайковски - Серенада за струнен оркестър. 

Жулиета НИКОЛОВА