Млади художници от Кюстендил реализираха в Босилеград проекта "Стените, които ни свързват“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Евгени Серафимов, ръководител на школата "Новите майстори“. Младите художници са гостували по покана на сдружение "ГЛАС“ – Босилеград, Това е първото излизане в чужбина на школата от Кюстендил, която през последните няколко години впечатлява със своите инициативи както на местно, така и на национално ниво.

Нарисуваните картини са комбинация от традиционна и модерна арт-обстановка, като във всяка от тях се виждат местни момичета и момчета, деца в типична за Босилеград и Краището фолклорна носия. Покрай рисуването младите творци имаха възможност да посетят и уникалното село Извор. Вълнуващо, ползотворно, емоционално. Такова е и описанието, излязло от дълбините на душата на ръководителя на школата – Евгени Серафимов:

"СТЕНИТЕ, КОИТО НИ СВЪРЗВАТ, Босилеград 2022

Това не беше обикновен проект, това не беше просто поредното рисуване за ШКОЛАТА, това не може да се опише с думи. Отидохме в чужбина, а намерихме най-доброто от България. Трябваше да рисуваме в Сърбия, а през цялото време си бяхме у дома. БОСИЛЕГРАД е сърце, памет, корени, китни къщи, пометени улици, незаключени дворове, усмихнати очи, кирпичени зидове, дъбови цепеници, окосена трева... мирише на дом, на пресен хляб с дебела кора... там всяка сутрин утрото е ДОБРО, после и денят е ДОБЪР...и вечерта също, защото се назовават на всеки ъгъл, при всяка среща, с всеки срещнат... Да, Босилеград беше наш ДОМ за четири дни, но това е само фактологията, част от нас остава там и не само по стените... защото тези стени ни СВЪРЗАХА стабилно, не само с хората от там, а със самите себе си... НОВИТЕ МАЙСТОРИ си тръгнаха днес от Босилеград, но и останаха там... изкуство може всичко, не признава граници и прави чудеса... стените НЕ ни разделят, стените ни СВЪРЗВАТ... БОСИЛЕГРАД, наше голямо и чисто СЪРЦЕ!“

Сдружение "Партньори – Кюстендил“ благодари за поканата, организацията и посрещането от Сдружение "ГЛАС“, за отзивчивостта на младите художници и ръководителя на Школата и пожелава още много съвместни инициативи!

Венцеслав ИЛЧЕВ