Три събития по повод Европейската година на младежта 2022 инициира Младежкият център в Добрич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. На 19 октомври на площада пред сградата на Центъра ще бъде организиран флашмоб "Чуйте ни!". 

В началото на месеца младежките работници в добруджанския град организираха две събития, посветени на темата. Едното беше обучение на тема "Младежкото участие и младите хора". В неформална атмосфера младите хора научиха повече за Европейската година на младежта 2022, какви са нейните цели и защо тя е  обявена от Европейския парламент, защо е важно те да са активни и дейни.

Представени и дискутирани са различни изразни средства и практики на изкуството и хобито например, които дават възможност за себеизразяване на младите хора. Акцент е поставен на възможността чрез младежко участие в социалния живот да се постигат положителни промени в живота на младите хора, като част от процеса на динамика и развитие. 

"Бариери пред активното младежко участие" е другото събитие в рамките на инициативата. Младежкият център в Добрич събра в кръгла маса активни младежи, доброволци, представители на младежкия неправителствен сектор и обсъди с тях кои са бариерите пред активното младежко участие. В събитието активно участваха представители на Ученическия съвет на СУ "Димитър Талев", Общинския детски съвет, Младежкия консултативен съвет към Младежкия

център, доброволци, също младежките организации Интеракт клуб-Добрич и Ротаракт-Добрич. Младежите се запознаха с Европейската година на младежта и идеите, които промотира, и с възможностите, местата и начините за реализация на младежки идеи.

Жулиета НИКОЛОВА