За поредна година РД "Пожарна безопасност и защита на населението“-Смолян организира общинските и областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец“, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Смолян. Дирекцията продължава добрата практика с този вид спортни състезания, с цел повишаване на противопожарната култура на подрастващите. В тези формирования ученици, на възраст от 10 до 16 години, получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност и така опознават благородната и трудна професия на пожарникаря.

Състезанието се проведе на 09 май, в двора на районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Смолян. В надпреварата взеха участие деца от единадесет училища на територията на Смолянска област. Те се състезаваха в две дисциплини – "Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и "400 метрова щафета с препятствия“. Със завиден спортен дух, младите огнеборци показаха отлични знания и умения за работа в екип при гасене на пожар.

След оспорвана надпревара бяха отличени победителите, като на общинско ниво са:

І място: ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Смолян;

ІІ място: СУ "Отец Паисий“ гр. Смолян;

ІІІ място: СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Смолян

Крайното класиране от областното състезание на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец" е следното:

І място: ОУ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Смолян;

ІІ място: СУ "Димитър Благоев“, гр. Доспат;

ІІІ място: СУ "Васил Дечев", гр. Чепеларе.

Комплексният победител – отборът на ОУ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Смолян, ще представи Смолянска област на Републиканското състезание на МПО "Млад огнеборец“, което ще се проведе от 30.05 до 03.06.2024 г. в курорта Албена.

За призовите места бяха осигурени купи, грамоти и награди. Първенците бяха наградени от директора на РДПБЗН комисар Чавдар Кичуков и началникът на РУО-Смолян – г-н Никола Запрянов. Комисар Кичуков пожела на участниците да са все така борбени и целеустремени, като добави, че се надява част от тях да се реализират професионално, като бъдещи пожарникари.