Медицински Факултет на Тракийски Университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот, предаде репортер на "Фокус". Събитието, насочено към младите хора на Стара Загора, бе инициирано от фондация "Искам бебе“, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) – Стара Загора и доброволци в партньорство с Община Стара Загора и Тракийски университет.

Инициативата се провежда рамките на иновативния проект "Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Семинарът в Града на липите бе част от обиколката на фондация "Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024г.

"От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров ви поздравявам за поредната добра и ползотворна инициатива, която е в подкрепа на най-милото за всяко общество – децата. Екипът на Фондация "Искам бебе“ в годините доказа, че може да изпълни със съдържание различни събития, проекти, каузи. Убедена съм, че през последните 15 години, заедно с вас, сме допринесли за развитието на една по-здрава и по-знаеща общност. Община Стара Загора винаги ще помага с каквото е нужно, защото вашата кауза е истински смислена и с добавена стойност. Пожелавам ви ползотворно събитие, в което съм сигурна, защото виждам толкова много знаещи и можещи хора тук в залата“, приветства заместник-кметът Павлина Делчева.

"Благодаря ви, че избрахте Стара Загора и Медицински факултет на Тракийски университет за провеждането на този семинар! Благодаря ви и за това, че се обръщате към нашите студенти не само като към хора, на които им предстои да планират своите семейства, но и като към бъдещи медици и носители на вашето послание – защото съм сигурен, че чрез тях то ще стигне до много други млади хора на тяхната възраст“, каза в приветствието си към аудиторията проф. Юлиян Ананиев – декан на факултета.

Основните теми, които бяха обсъдени с участниците в семинара, бяха превенцията и профилактиката на репродуктивното и сексуалното здраве, емоционалното здраве, значимостта на навременното родителство и проблематика като изчерпването на яйчниковия резерв, пред която немалко млади двойки се изправят. Специален акцент в дискусията бяха също така и физическата активност, активния начин на живот, здравословното хранене и диетиката като ключови фактори благополучието на всеки човек.

Водещите лектори в семинара бяха Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ "Света София" – София, д-р Светлана Моминска – началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ - Велико Търново, Катя Симеонова – психолог, както и гл. ас. д-р Камен Симеонов - преподавател по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка, а в ролята на модератор влезе Радина Велчева – основател на фондация "Искам бебе“.

Сред специалните гости на събитието бяха още д-р Антония Тодорова – началник-отдел "Здравеопазване и социални дейности“ на Община Стара Загора, както и доц. Боряна Парашкевова – заместник-ректор на Тракийски университет.