"Живо минало за живо бъдеще" е младежка инициатива, която популяризира старинната архитектура в Добрич. Идеята е на Адриана Парашкевова Уллах. Тя е на 17 години и е доброволец към Младежкия център в добруджанския град, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Опознавателните обиколки включват два маршрута, които отвеждат любознателните граждани до различни старинни сгради в града, които понякога подминаваме без да забелязваме или не познаваме историята им. Обиколките са безплатни и започват в 14:00 часа. Вече са осъществени няколко. Предстоят на 13 октомври с начална точка църквата "Св. Георги" и на 14 октомври - бившия хотел "Москва". 

И както споделя самата Адриана Уллах, разходките ще дадат възможност на участниците да дочуят "ехото на вековете, което ни носи спиращите дъха тайни от историята на града. Ще научим за забравени личности и късчетата от славното ни минало, които са покрай нас. Да видим славното ни минало, за да продължим към славно бъдеще".

Идеята за инициативата идва по време на работа върху родово проучване, възстановило родословно дърво до 18. век. В Държавен архив - Добрич и в краеведската литература Адриана открива интересни факти за историята на Добрич от 19. век и началото на миналия за видни личности и популярни сгради от периода. В подготовката за събитието тя е използвала и информация от книгата на Веселина Малчева "Централните улици на стария град Добрич“.

"Живо минало за живо бъдеще“ е младежка инициатива по проект "Младежки център Добрич - Вашето днес“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.  

Жулиета НИКОЛОВА