Форумът "Месец на науките и изкуствата“, организиран от младите омбудсмани и обществения посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, стартира с разнообразна образователна програма, посветена на предметите от хуманитарната сфера в Регионална библиотека "Захарий Княжески“, предаде репортер на "Фокус".

Началото бе дадено с прекрасните изпълнения на възпитаници от НУМСИ "Христина Морфова“ – Зара Узунова и Ива Тодорова, както и на Божидар Рахнев – учител по цигулка. Младежи от Литературен клуп към ЦПЛР – Стара Загора представиха стихове на Пейо Яворов и Петя Дубарова.

"Платформата на младите омбудсмани бе месец март да премине през науките и изкуствата. Днешният ден е старт точно на тази инициатива и е поредната, която осъществяват. Тя е ориентирана към всички подрастващи и млади хора в града, за да им покаже, че науката може да бъде достъпна и че всеки има още какво да научи за нея“, обясни омбудсманът Иванка Сотирова. Тя допълни, че през всеки следващ четвъртък от месец март ще има по една инициатива, като следват областите математика и информатика, както и природните науки, култура изкуство.

Валентин Глушков и Станимир Тодоров – млади омбудсмани, дадоха подробности за събитието. "Идеята на форума е учениците да покажат на своите връстници, че науката е нещо приятно и полезно, което трябва да се открива през целия живот. Всяка наука има своята красота и ние вярваме, че тя подхранва душата. Надяваме се да придадем тази своя любов към всички, участващи в нашия форум“, обясниха младежите. Те благодариха на своите домакини – Регионалната библиотека, които скоро отбелязват своя 70-годишен юбилей и по този повод предоставят възможност на всички желаещи да си направят безплатна регистрация като читатели. Благодарности отправиха и към всички педагогически съветници, помогнали за осъществяването на събитието.

Във форума участваха младежи от старозагорски училища и бе разделен на няколко сектора – кът по история и география с макети, както и екологични игри и географски казуси, кът по чужди езици, който предоставя възможност за писане на йероглифи с боя, както и игри с френски, немски и английски език и интересни традиционни ястия. Представен бе и българският език, чрез глаголицата, разгадаване на книги, както и проекти с литературна култура. По-късно през деня бе проведен и философски дебат, а прожекции, свързани с личността на Васил Левски, бяха показани в залата.