Младежи от добруджанската община Крушари ще вземат участие в археологически лагер в Констанца, Румъния, предаде репортер на "Фокус". 15 млади хора с интерес в областта на историята по време на престоя си в северната ни съседка ще посетят крепостите Карсиум, Адамклиси и Капидава. Участниците в експедицията ще имат възможност да научат интересни исторически факти за древноримските крепости, разположени в околностите на Констанца и Хършова. Презентациите ще направят лектори от Регионалните исторически музеи в Констанца и Добрич и техни преподаватели по история.

В работилници участниците в лагера ще усвояват основни умения по възстановяване, консервиране и реставриране на артефакти, намерени при разкопки в крепостите. В програмата на археологическия лагер са включени и много опознавателни екскурзии, срещи с румънски връстници, съвместни мероприятия с тях. 

Партньорството е по проект "Трансграничен съюз в сянката на историята“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.".

Жулиета НИКОЛОВА