Голям интерес предизвика форумът "Избери живота“ в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Форумът се организира от Община Кюстендил и основната му цел е борбата с употребата на упойващи вещества от подрастващото поколение. Срещата се проведе в сградата на Общинския драматичен театър.

"Не е висящ въпросът изобщо. Виждаме тревогата и болката, която се изпитва при всеки такъв случай, виждаме, че ни залива безпрецедентна вълна по отношение употребата на упойващи вещества. Не мога да забравя картинката от последните абитуриентски балове, в центъра на столицата. Тази травма не можем да я пренасяме в обществото,  не можем и да я премълчаваме. Трябва да се знае, че има хора, има решителност и да протегнем ръка към децата.  Заедно да се изправим срещу нея“, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Сред гостите на форума беше и музикантът от Б.Т.Р. Атанас Пенев. Според него целта е да бъде информирано младото поколение, да знае срещу какво се изправя, да знае кое е погрешно и кое е правилно. А едно от погрешните неща са именно наркотиците.

"Аз с удоволствие се включих, от името на нашата група, в тази инициатива и смятам, че това, което се прави, за съжаление, не е достатъчно в страната. Аз адмирирам това, което Петър Паунов прави и събира толкова специалисти от различни сфери, включително и неспециалисти като мен. Може би най-важното нещо в случая е да се информира, затова че дрогата е опасна и че води до фатален край“, каза Атанас Пенев.

По думите му такива форуми определено действат превантивно. "Превенцията е най-важното нещо, както и информацията. Те да знаят срещу какво се изправят. Обикновено се започва от глупост. ОТ това да бъдещ различен. От това, че не знаещ до какво води и до къде би те завело. Ние всички сме били млади, ние сме се борили срещу целия свят, не знаейки срещу какво се изправяме, но от друга страна младите хора ще променят света“, допълни Атанас Пенев.

Според него, всичко започва от семейството, то трябва да даде ценностната система на едно дете – кое е правилно и кое не, кое е красиво, кое грозно. След това идва училището и институциите на трето място. Този форум бих определил като стъпка 2. "Много важно е да се знае, че родителите не трябва да обвиняват държавата. Ние сме достатъчно силни да променим, особено когато става дума за семейството. Семейството е това, което трябва да се бори – приятелите, училището, след това институциите. Стигнем ли до институциите, за съжаление борбата е на половина изгубена“, каза Наско от Б.Т.Р.  Той отправи и препоръка към младите: "Занимавайте се с музика, занимавайте се със спорт, с нещо интересно, което ще развие мозъка ви, а не с глупости“.

На форума присъстваха Харалан Александров - социален антрополог, публицист, преподавател в Нов български университет, представители на "Борба с наркотрафика“ в Централно митническо управление – Агенция "Митници“ и на Прокуратурата.

Венцеслав ИЛЧЕВ