Младият български учен Станимира Делева е от Пловдив. Тя е биолог и изследовател на пещери. Завършила е ЕГ "Иван Вазов". Представяме ви нейно мнение в страницата й във Facebook относно твърде спорния законопроект на "Възраждане", чиито лидер е Костадин Костадинов.

Казвам се Станимира Делева и съм биолог, работя като изследовател на прилепи. Автор съм на статии, публикувани в научни журнали. През последните 6 години изследванията ми са финансирани от организации като National Geographic, Bat Conservation International и много други. Получила съм стипендии да работя в Smithsonian Tropical research institute. Гордея се с подкрепата, която са ми оказали тези фондации и която смятам, че напълно заслужавам. Изследванията ми на прилепи и пещери са ме отвели на много места по света и всеки път когато се върна в България с удоволствие разказвам за приключенията ми пред деца и младежи.

Според партия "Възраждане" аз съм направила нещо нередно и трябва да се регистрирам като чуждестранен агент. Новият законопроект ще направи невъзможно да упражнявам професията си на учен в България. Още повече: няма да имам право да работя с деца.

Новият законопроект на Възраждане ще направи невъзможното. Аз - млад учен с опит от чужбина - да остана в България.

Доскоро се шегувахме как, ако Възраждане дойдат на власт, ще започнат да преследват интелектуалците. Вече не ми е смешно.

Законопроектът на "Възраждане" предвижда всеки, който е получил над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник в рамките на година, да е длъжен да се регистрира като "чуждестранен агент" в Министерство на правосъдието - под заплаха от солена глоба, от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лева за юридически. За да приет този закон са нужни 121 гласа в НС.