Интервю с пловдивския митрополит Николай, специално за "Фокус" по време на Страстната седмица, на Велики четвъртък:

Ваше високо Преосвещенство, какво ще пожелаете на българския народ във времената, в които живеем?

Злото в тоя живот се преумножи и можем да го преодолеем и победим само със средствата на доброто. В тия дни на Страстната седмица това, което призовавам българския народ, е да се опитаме да вървим с Христа, да се опитаме да извървим пътя към Голгота, защото там е разпятието, а това разпятие има значение за нас. На него не само Господ Исус Христос се разпъна заради нас и нашето спасение, и за да ни прегърне от кръста всички човеци, но и ни посъветва да разпнем и ние себе си, със страстите и похотите в нас, за да възкръснем за обновен живот в Христа. Няма как да изживеем радостта от Възкресението, ако не разпнем злото в себе си.

А на политиците какво ще кажете, предстоят избори пак, а времената са объркани?

Всяка власт е от Бога дадена, от Бога допусната. Легитимна власт, според критериите на нас християните, на вярващите, на църквата, е тази власт, която вярва в Бога и обича хората. Това за нас е достатъчно. Да вярват в Бога, това означава да имат страх Божий! Да  знаят Божиите заповеди, че е грях да се краде, да се лъже, че е грях да се убива и да обичат хората. Отношението към ближния е критерият за отношението към Бога. Желая мир и благоденствие на нашия народ, разбирателство и човещина! Бог иска точно това от нас, да бъдем човечни и състрадателни, милосърдни и солидарни. И тогава Бог ще ни благослови щедро със здраве и благоденствие.

А вярвате ли, че Българската патриаршия ще бъде оглавена от достоен човек отново?

Българската патриаршия, както и всички патриаршии по света, са част от вселенската Христова църква. А нея е ръководи Светият дух. А щом я ръководи Светият дух, както е доказал 2000 години до днес, уверени сме, че ще докаже правотата на ония думи на Христа "Портите адови няма да надделеят над Христовата църква! Бог е с нас, не бойте се!