Пловдивският митрополит Николай ще освети на 30 октомври, неделя, възстановеното след ремонт и реставрация Неделно килийно училище към храм "Успение Богородично“ в Широка лъка. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Негово Високопреосвещенство ще отслужи Архиерейска света Литургия от 9:00 часа в църквата в селото.

Построеното през 1888 г. школо отваря врати отново като Музей на духовността.

В музейната експозиция ще бъдат представени артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка и експонати от ранното християнство. 760 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на училищната сграда, която е собственост на Пловдивската митрополия. Средствата за издигането отново на рухналото училище бяха осигурени през 2018 г. с постановление на Министерски съвет.

Първото в Широка лъка класно училище "Св. Пантелеймон“ е изградено през 1888 г. с 22 000 лири, събрани като дарения, според данни от съхранената история на родопското село.

Архиерейското наместничество в Смолян организира безплатен транспорт на желаещите да посетят събитието. Автобусът ще тръгне на 30 октомври, неделя, в 7.30 часа от автогарата в кв.Устово и ще спира на всички спирки.