На 7 август за четвърта година ще отслужим Света Божествена литургия в Потопената църква "Свети Иван Рилски“ в язовир "Жребчево“. Това каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за Радио "Фокус“. "Преди четири години се оттегли водата, успяхме да влезем и от тогава нарекохме първата неделя на месец август за отслужване на Света Божествена литургия“, заяви той.

"Именно на този ден, на Светата Божествена литургия се изнасят и се внасят за поклонение и иконите на свет Йоан Рилски Чудотворец, Майката Божия, на Господ Исус Христос за поклонение в храма и за отслужване на Света литургия“, поясни митрополит Киприан.

Той припомни, че през 1963 г. се с постановление на Министерски съвет се взима решение да се изсели селото и да се направи язовир. "Преди четири години храмът беше в тиня, защото през цялото време беше във вода. (…) Всяка година по това време водата се оттегля, почиства се храмът, отслужва се Света Божествена литургия и късната есен отново храмът попада в язовира“, обясни митрополитът.

Местните хора поемат инициатива да реставрират, отбеляза той. "Сложиха плочки отдолу в храма, както и каквото можеше, от конструктивната част да се укрепи. Свещници се взеха, които през другото време се съхраняват в близката църква в село Запалня“, обясни митрополит Киприан.

"Слава на Бога, и под застъпничеството на свети Йоан Рилски, този храм вече толкова години оцелява. Няма покрив, останала е само арката и стените, които времето, бездуховността не са успели да надделеят над храма, и Бог го съхранява. Сложена е дограмата, която понякога попада под водата, но такива са атмосферните условия в язовир "Жребчево“. Има си врата, иконата на свети Йоан Рилски си стои целогодишно горе в западната част на храма. Хората, които имат свободно време и когато желаят, могат да отидат там на поклонение“, приветства митрополит Киприан.