Над половин килограм живак задържаха на 04.04.2023 г. митническите служители на МП "Капитан Андреево". Токсичното вещество е открито във вътрешен джоб на якето на водач на товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция за Хърватия, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед на шофьора – турски гражданин, във вътрешния джоб на якето, с което той бил облечен е открито, обвито с прозрачно полиетиленово фолио стъклено бурканче, съдържащо сребриста течност с висока плътност. Откритото вещество е с бруто тегло 590 грама с физически характеристики на отровния метален живак.

Предметът на контрабандата е задържан. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

На водача на товарния автомобил с инициали И.Е., на 53 г., турски гражданин, е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква "г" от НК за опит да бъде пренесено през границата на страната без знанието и разрешението на митниците отровното вещество – метален живак. На нарушителя е взета мярка за неотклонение парична гаранция, както и забрана да напуска пределите на Република България, освен с разрешение на Окръжна прокуратура- Хасково. Разследването по случая продължава.