Окръжна прокуратура – Враца съвместно с Агенция "Митници" дадоха брифинг по повод действия по разследване на контрабанда на марихуана през границата на страната.

Става въпрос за случай от 5 април в малките часове на деня, когато на ГКПП "Оряхово" митнически служители са заловили влекач с хладилно полуремарке с наркотици, каза Светослав Славчев, началник сектор в Териториална дирекция Митница Русе, предаде репортер на "Фокус".

"Хронологията накратко е следната: Товарният състав - влекачът и мобилното полуремарке влизат празни, без товар на ГКПП "Оряхово". Там са селектирани на база рисков анализ и извършване на проверка. На колегите на пункта им е направило впечатление, че в дясната страна над средния палетоносач има капаче, което не би трябвало да е там. В тази връзка те поискаха съдействие да ескортираме камиона до митническо бюро Видин", каза още Славчев.

"Открити са 95 пакета с канабис, които са били в хладилното полуремарке, което е било с двойно дъно. Щателната проверка за наличие на наркотика е била извършена, като той е открит на мястото на изолацията в полуремаркето. Наркотичното вещество е иззето веднага, като пакетите са с теглото от около 106-107 килограма", съобщи говорителят на окръжната прокуратура Елена Станева.

Влекачът е бил с две лица в него – шофьор и спътник и двамата са били шофьори към фирмата на която влекачът е собственост. Повдигнати са им обвинения и са задържани до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянно задържане. Единият мъж е 48 години, а другия на 30 години, не са от Враца. Единият не е осъждан, а другия е реабилитиран.

Превозното средство е влязло в страната от Румъния. Товарната композиция е тръгнала от испанския град Тагона, като е била натоварена с авточасти, които трябвало да се разтоварят в Унгария. След това ТИР-ът се е движел празен, преди да го засекат с непозволения от закона товар от дрога.