Навръх Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Казанлък бе открит единственият музей у нас, посветен изцяло на една картина – мистичната "Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев, предаде репортер на "Фокус".

Кметът на Казанлък поздрави събралото се множество за 24 май. "Честит духовен празник! От Община Казанлък считаме, че трябва да благодарим на нашите учители, които прегръщат трепкащите дечица сутрин в първия учебен ден и отварят крилата им, когато завършват училище! Да благодарим на директорите на училищата и детските градини, които направиха от тях храмове на духовността!“, заяви Галина Стоянова. "Днес е специален ден, който посвещаваме на дейците на културата и изкуството, с които Казанлък хилядолетно се гордее, защото те са много!“, посочи тя. "Днешният 24 май ще се запомни с един от тях. Нашият съгражданин, малко известен, но световно разпознаваем – художникът Иван Милев.“, отбеляза Кметът на Казанлък. Тя обърна внимание, че усилията на културните дейци са внесли дух в старата постройка, превърната в обновена сграда – музей на Иван Милев. "Това ще бъде голямата, световноизвестната казанлъшка галерия и дом на Иван Милев.“, увери Галина Стоянова.

"Поводът да сме заедно тук днес, в сърцето на Казанлък, е откриването на едно ново "убежище на смисъла“. Реалност, възникнала като идея през есента на 2021г. Намерение, а защо не и лична дръзка мечта, една от най-ярките творби, опазвани в колекцията на поверената ми институция да се сдобие със собствено експозиционно пространство – картината "“Ахинора“ на Иван Милев", каза директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров. "Институция, явила се на картата на България преди 122 години, превръщайки се във втората в страната ни по хронология на възникване, художествен музей“, разказа той за галерията. "Можем да обособим институцията в територия, на която да бъдем заедно в изкуството. Поле за Вашето същностно общуване, чувстване, съпреживяване.“, пожела директорът на Художествената галерия. 

По време на официалната церемония по откриване на новото музейно пространство Кметът на Казанлък обяви, че заедно с Монетния двор към БНБ, Община Казанлък е изработила юбилейна монета за 120-та годишнина на Празника на розата, която олицетворява роза Дамасцена в слънчева светлина, изработена от розетка, матов фон, с гланцирани лъчи. С новата награда тя благодари приноса на няколко казанлъчани пространството около Музей "Иван Милев“ да бъде преобразено. Кметът на Казанлък отличи архитектите Ивелин Недялков и Лъчезар Николов, директорът на Общинското предприятие "Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ Теменужка Люцканова, Евгени Генов, който изработи фигурите на свирещите музиканти край елегантната статуя на Японката за радост на казанлъчани и директора на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Присъстващите бяха поздравени от деца от Вокална студия "Искрица“ при Народно читалище "Искра - 1860“, с ръководител и вокален педагог Стефка Денева.

Сред официалните лица на празника бяха приятелите на Казанлък от побратимения френски град Грас Жером Вио, кмет на Грас, Жан Пиер Лельо, почетен кмет на града и Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция. Те поздравиха присъстващите и бяха сред първите, разгледали новата музейна експозиция. А тя разкрива факти, напълно енигматични дълги години, изненада дори и за изследователите на българското изкуство и разказва за живота и творчеството на именития казанлъшки художник.