"Започва втората година на "Литературни срещи" в София и отново привличаме вниманието върху литературните процеси, но този път и върху симбиозата на литературата с останалите изкуства. "Литературни срещи пролет" ще представят повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата. "– каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод стартиращото днес пролетно издание на инициативата на фондация "Прочети София", която се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община в културния календар на София, съобщиха от Общината.

"Литературни срещи" продължават да търсят още възможни връзки между литературата и другите изкуства, между литературата и науката, да уплътняват нишките, които подчертават осмислянето на литературните процеси като част от по-широката картина на тенденции и взаимодействия.

Пролетните "Литературни срещи" включват писателска, поетична, сценографска, фотографска, драматургична, журналистическа, художествена, кураторска, музикантска, хуманитарна и научна перспектива.

Сред участниците ще бъдат Алек Попов, Антоанета Колева, ВБВ, Виктория Драганова, Галина Борисова, Еми Барух, Жюстин Томс, Захари Карабашлиев, Иван Димитров, Йордан Славейков, Кристин Димитрова, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов.

"Литературни срещи" започват на 30 март от 19.00 ч. в Гьоте-институт със Захари Карабашлиев, който в откровен разговор с Тони Николов ще разкаже за своите творчески, лични и житейски избори, как решава дали една идея е подходяща за роман, разказ или драма, зад какви каузи застава и кое е наклонило везните, за да се върне от Америка в България.

На 31 март от 10.00 ч. в библиотеката на Гьоте-институт ще се проведе презентация и практическо обучение на Бюро "Творческа Европа" - България – офис "Култура". Събитието е свързано с една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творчески сектор – Culture Moves Europe.

В 19.00 ч. започва поредица от срещи – началото е с Алек Попов и неговия разказ "Пътят на охлюва", написан по действителен случай. След него на сцената ще се качи Еми Барух, която ще говори за фотографите, които с изключителна чувствителност и умение успяват да покажат съвременния свят, да провокират мисъл, емоция и действие сред публиката; за фотокнигите като различен вид книга; за изборите, които вече 10 години прави екипът на "ФотоФабрика".

През откъси от последния си роман "Ще се върна за теб" писателката Кристин Димитрова ще говори за трудното намиране на смисъла в един бързо променящ се свят, който не се интересува от нищо и никого поотделно.

Издателката и преводач Антоанета Колева ще разкаже защо е плодоносно и щастливо да се избира етосът на непрекъснати провокации по границите между фундаментални отрези от интелектуалната реалност и привидно недокосващи се професионални полета, свързани с книгите.

Николай Терзийски ще търси отговори на въпросите "Кой съм аз?" и "Защо съм тук?" през откъси от романите си "Отлъчване", "Хроники на неведомото", "Звезди под клепачите", на фона на изображения и музика.

Писателят и драматург Иван Димитров ще запознае публиката с един комар, или по-точно казано с част от пиесата си и бъдещия си сборник с кратки разкази "Как се сприятелих с един комар", чието действие се развива по времето на извънредното положение.

На 1 април от 13.00 ч. до 17.00 ч. ще се състои дискусия, посветена на темата "Отвъд човешкото“. Нейни модератори ще бъдат Александър Попов и Константин Георгиев, които изследват връзката между социалните науки, хуманитаристиката и научната фантастика. Част от акцентите в дискусията ще бъдат текстове на писателите Ричард Пауърс и Тед Чанг, а в разговора ще бъде включено специално направеното за събитието интервю с историчката на околната среда Батшиба Демут. Събитието ще постави в директен и задочен разговор писатели, литературни критици, учени и самата публика.

"Литературни срещи пролет 2023“ са проект на фондация "Прочети София“ и се реализират с финансовата подкрепа на Столичната община.