Телевизионния водещ и журналист Мира Добрева очарова, изненада, просълзи смолянската публика. Представянето на първия й роман "Светулки зад решетките" в Регионална библиотека – Смолян бе среща на емоции, читателски питания, много недоизречени въпроси, много автографи и усмивки, съобщиха от библиотеката. Всеки присъстващ бе докоснат от умението на авторката ("Не, писател!" – уточнение на Мира Добрева) да представи по един непринуден и топъл начин толкова сериозна и тежка тема като алкохолната зависимост.

“Романът "Светулки зад решетките" разглежда съдбите на две жени, чийто живот е белязан от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост. Без остатък и пределно болезнено книгата назовава упадъка на ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които пристрастяването предизвиква." Това е роман от който боли, физически, и разравя душата, оставяща я да търси отговори.

Както в журналистическата си работа, така и с първия си роман Мира Добрева успя да "осветли" тема бич за нашето съвремие, без да се страхува да използва до болка откровен език, без да изкривява факти и предава действителни събития. ;

Както сподели авторката, романът е писан в продължение на две години и половина, през които е събран солиден научен и художествен материал по темата. Особено значение тя отдава на редакторската намеса на писателя Владимир Зарев, който "я събира и оценява трезво", професионалните съвети на д-р Цветеслава Гълъбова, разбирането и подкрепата на близките. "Пишейки в първо лице, единствено число аз поех върху себе си преживяванията на четири души и така влязох в свят, който мен ме разболя, без да пия. Това може би е една от причините за физическия срив, който се случи неотдавна с мен".

На въпрос, дали книгата ще има продължение, Мира Добрева отговори, че все още романът набира популярност и е рано да се отговори.

Романът "Светулки зад решетките“ е печатан от издателство “Книгомания", с дизайна на Тодор Манолов.

В Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян читателите на Мира Добрева освен новият й роман "Светулки зад решетките", могат да намерят и книгата й "Столетниците – благословия или орисия“.