Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев откри обновеното и разширено Спешно отделение в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Добрич в присъствието на кмета на града Йордан Йорданов, областния управител Здравко Здравков, изпълнителния директор на Многопрофилната болница д-р Георги Желязков, д-р Огнян Господинов, директор на ЦСМП в болницата, д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз (БЛС), и директорите на регионалните структури на РЗИ, РЗОК, БЛС, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Министър Меджидиев призна, че от началото на мандата му това събитие е най-хубавото, което му се случва: "Това е уникално събитие. Искам да поздравя ръководството на болницата за положените усилия да бъде създадено това прекрасно място. За област Добрич това отделение е от особена важност. По мои данни над 31 000 пациенти годишно преминават през Спешното отделение. Ще пожелая да бъдат по-малко следващата година, което е най-добрият вариант", каза д-р Меджидиев. Той изрази задоволство, че проектът за обновяване на спешните центрове в страната, досега неглижиран, вече е активен, а Центърът за спешна помощ в Добрич е първото такова звено, което той като министър открива официално.

Дейностите са осъществени по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" , съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Инвестиционният проект за страната е започнал през 2018 г. и ще приключи до края на следващата година. Бюджетът му е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 24 525 319, 91 лв. са национално съфинансиране, 395 682, 94 лв. са собствен принос на Министерството на здравеопазването. В рамките на проекта е предвидено да бъдат обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в страната. Това включва 27 центъра с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, също и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения. 

Жулиета НИКОЛОВА