По покана на г-жа Росица Кирова – зам.- председател на Народното събрание до полагане на клетва на 50-я парламент, във Видинска област на посещение бе Евтим Милошев – служебен министър на туризма, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В Конферентния център на областната администрация на среща дискусия с участието на кметове на общини и представители на туристическия бранш бяха обсъдени възможности за популяризиране на Северозападна България, перспективи и предизвикателства с фокус върху балнеоложки (спа), лечебен, селски, религиозен, планински и речен туризъм.

"Като водеща световна индустрия туризмът стимулира развитието и променя облика на регионите. Постигането на устойчивото му развитие е наш дълг", заяви областният управител Ани Арутюнян.

Министър Милошев акцентира върху стратегическото разположение и потенциала на Видинска област, като подчерта ролята и ресурса на региона в превръщането му в предпочитана туристическа дестинация. Участниците в срещата откроиха необходимостта от реклама на туристическите продукти, която да привлече целогодишно чуждестранните гости.

Г-н Милошев, г-жа Арутюнян и г-жа Кирова посетиха местни културно исторически забележителности в общините Кула, Белоградчик и Видин, като към тях се присъедини и Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа – извънреден и пълномощен посланик на Монголия у нас. Нейно Превъзходителство дари книги на видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Заедно с областния управител, г-жа Саянна се срещна с жители на общините Чупрене и Белоградчик.