Министърът на отбраната Димитър Стоянов инспектира строително-монтажните дейности в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево, предава "Фокус".

Министърът участва в заседание на работната група за координиране на инфраструктурните проекти във връзка с придобиване и експлоатация на самолет F-16, Block 70, осъществявани на територията на авиобазата.

"Знаете, че до момента има сериозно изоставяне и от всички вас зависи да го наваксаме, така че навреме - през 2025 г., да си приемем самолета, без да плащаме допълнителни суми за съхранение на нашите самолети в САЩ", заяви той.

"Много е важно за нас да подготвим инфраструктурата навреме, да минем сертификацията от американската страна и да имаме готовност да си приемем самолетите", добави служебният министър.

Той благодари на всички, но подчерта, че трябва да се навакса забавянето. 

Най-важното нещо в едно летище е пистата, затова на брифинга започнаха с нея. Общо пет проекта са. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Един от проектите предлага модернизиране на пистата за излитане и кацане във военно формирование 28 000 Граф Игнатиево. И възможност за обръщане на самолета. Там пистата, по проект, ще се удължи - от 2 500 ще стане на 3 090 използваема част в метри. 

Друг проект предлага осигуряване на платформа за паркинг, поддръжка и проверка на самолети за презареждане във въздуха. 

Още от обхват на проектите: Ремонт на пътеки за рулиране в южната част на летателното поле; Осигуряване на ГСМ съоръжения.