Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с министъра на културата в служебния кабинет Найден Тодоров. Морската визита е първо работно посещение на Тодоров извън столицата. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество, водещите проекти и възможностите за своевременно им реализиране.

Зам.-кметът на Бургас Диана Саватева информира министъра за новите събития и идеи в пространствата за съвременно изкуство.

По време на работното посещение днес в Бургас министърът посети още Кукления театър, Филиала на Националната художествена академия и Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Тодоров бе посрещнат от Христина Арсенова, проф. Светозар Бенчев и Яна Кършийска. Те представиха работните помещения и залите за обществен достъп, споделиха за инициативите на културните институти, свързани с осигуряването на по-широк достъп до изкуството.

"Винаги ми е много приятно да съм в Бургас. Аз съм много свързан с този град не само защото в периода 2003-2005 г. съм работил като художествен ръководител на Оперно-филхармоничното дружество тук, но и защото разпознавам творците, идеите и културните продукти, които се реализират.", каза Тодоров. Той допълни, че вече има опит и свой работещ механизъм за действие. По думите на министър Тодоров, именно културата обединява хората като народ и оставя следа за поколенията.

Директорът на РБ "П. Яворов" - Яна Кършийска, сподели добрия опит, който има библиотеката, която вече се намира в новата модерна сграда на някогашната Немска болница, която бе реконструирана по проект на Община Бургас с европейско финансиране. Центърът разполага с две изложбени зали. Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, попълван редовно и по програмите на Министерството на културата, е част от магията на новия храм на книгата, каза Яна Кършийска. В края на срещата министърът получи своята златна читателска карта.

Найден Тодоров присъства и на премиерата на "Кралицата на красотата" в ДТ "Адриана Будевска". Постановката е на Боил Банов - бившия министър на културата и ученик на Борислав Чакринов - дългогодишният директор на бургаската Мелпомена, който ни напусна наскоро.