Рибарското селище в Бургас беше домакин на четвъртата от поредица срещи, организирани от Българския фермерски съюз, на които земеделските производители се запознават с проекта на Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., както и се разясняват техните възможности, съгласно него. 

"Работим в единомислие с рибарите, които са неизменна част от историята на Бургас, а от скоро и от семейството на Българския фермерски съюз. Сред присъстващите има представители на различни браншови организации, което показва, че е настъпило време за промяна. Вярвам, че обединени може да постигнем много по-добри резултати. Пътят към тях е диалогът, който става още по-успешен след подадената ръка на Министерството на земеделието при организирането на всички подобни срещи в страната“, каза при откриването на събитието председателят на браншовата организация Георги Стоянов.

"Благодаря на Българския фермерски съюз за поканата на това вълшебно място и за инициативността при организирането на информационните срещи. Стратегическият план е всичко, което ще изпълняваме през следващите пет години, за да покрием изискванията на Европа. Важно е той да  бъде ефективен за земеделските производители, а не просто да остане като текст. Допитвайте се до експертите ни, защото те са хората, които са участвали в написването на стратегическия документ“, призова присъстващите министърът на земеделието Явор Гечев и очерта основните стълбове, заложени в плана. 

Кметът на община Бургас Димитър Николов подчерта, че мястото домакин е пример за хибридно финансиране между няколко оперативни програми. "Преди 3 години, започнахме проектирането на комплекса от развалини. Не съм предполагал, че залата ще се окаже тясна за посетителите. През цялото време водещи бяха използването на доброто географско положение и удовлетворяване нуждите на рибарите. Всички тези стъпки за скъсяването на дистанцията наблюдавам и в подобен тип събития, които създават много по-голяма информираност и по-добри условия за реализация на продукцията, която произвеждате. Вярвам, че така ще откриете начините, по които тя да достигне на най-добрите цени до потребителите в региона, които съответно ще допринесат за още по-силен туристически сезон“, заяви Николов.

Своеобразният домакин Димитър Янчев сподели, че сдружението "Морски сговор“ се обединява около необходимостта от намаляване на административната тежест при кандидатстване за финансиране по различни програми, както и желанието им за прецизно проучване на здравето на Черно море и в частност мониторинг на миграционния път на рибата.

В рамките на срещата експертите от ведомството разясниха ключовите моменти от Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони, след което отговориха на възникналите въпроси.