Министърът на земеделието Явор Гечев връчи днес в Пловдив дипломите на отличници от Аграрния университет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той бе специялен гост на тържествената промоция на студентите от випуск 2022, която се състоя в Аулата на университета.

Днес дипломите си получиха 539 възпитаници на учебното заведение. От тях 302-ма успешно завършили със степен бакалавър и 237 със степен магистър.

"Средният успех от следването на бакалаврите от всички 16 специалности ( редовна и задочна форма на обучение) е "много добър" 5,35. Магистрите от специалности в 6 професионални направления се дипломират със среден успех "много добър" 5,32. Най-висок среден успех от следването са постигнали студентите от факултета по икономика - "много добър" 5,35", отбеляза ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева.

"Преди 22 години стоях в същата тази аула и присъствах на същото мероприятие. Не знаех какво ще правя от следващия ден. Аз се гордея, че съм завършил този университет. Тогава не разбирах политиците, които правеха политиката в земеделието. Дори не разбирах всичко, което ми казваха преподавателите", заяви пред абсолвентите министър Гечев.

"Новите времена вече искат нови хора. Аз вече не съм на 18, 20 или на 25 години. Вие, уважаеми абсолвенти, сте хората, които трябва да променят политиката на земеделието и нещата, които ние вече чакаме от по-младите. Знам, че сте подготвени, защото съм минал по този път. Искам да ви пожелая да продължите да развивате знанията си. Бъдете себе си и продължавайте смело напред", допълни още Явор Гечев.