В Пловдив от днес има площад "Театрален", предаде репортер на "Фокус". Той се намира на мястото, където през 1881 година именно в Пловдив се създава първият професионален театър в България. Той се казва международен театър "Люксембург“. 

"От днес този малък, но величествен площад ще носи името "Театрален", обяви водещата от импровизираната сцена на площада. 

"Честит площад "Театрален"! Последваха радостни възгласи на присъстващите на откриването театрали и кандидат театрали от училищата по изкуствата в Пловдив.

Преди да стигнат до площад "Театрален", те шестваха по Главната с викове "Сърце, душа за театъра". 

На церемонията по откриване на площада бе припомнена историята на създаването на първия професионален български театър в Пловдив, "създаден с ясното съзнание, че театърът е болница за душата". За първата трупа на театъра през януари на 1883 година са били гласувани 75 000 гроша и е била  положена здравата основа на българския народен театър.

"Пловдив създаде българският театър и го прати в столицата", обявиха още водещите.

На церемонията присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът Костадин Димитров и зам.-кметът Пламен Панов. 

"Продължавайте да ни обединявате, защото отделните културни храмове, в които влизаме, освен че ни забавляват и одухотворяват, те ни и обединяват. Ние забравяме за различията вътре", каза Пламен Панов.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че за него е голяма чест да бъде на това място и да поздрави всички, че Пловдив вече има площад "Треатрален". Той сподели, че когато ходи на театър обикновено изпитва радостни чувства. И всячески се опитва в работата си да поражда у хората същите чувства, но не му се получава. Обикновено търпи критики за работата си.

Кръстю Кръстев също поздрави присъстващите с новия площад.

Именуването на този оживен градски остров изписква в съзнанието ни с разказ с различни нишки. Култура, изкуство, общност, споделеност, приятелство, свобода, независимост. Представете си улиците, изпълнени с ритъма на очакването, докато мечтателите се събират тук, на това място и превръщат градския пейзаж в сцена с нови и нови идеи, озаряващи с ярка светлина лицата на онези, които се осмеляват да мечтаят истински. Тук става необикновеното", каза Кръстю Кръстев, който дълги години беше директор на Театъра в Пловдив.

"Тук всеки ъгъл е фон за приказки и той се превръща във фар на културно наследство и свидетелство на непреходната сила на човешкото изразяване", добави той.

Един град открива душата си и неговите хора се оказват завинаги преплетени в безсмъртната драма на съществуването ни. От днес, прибера ли се в Пловдив се надявам да правя срещите си тук, и да минавам оттук. Това е стара мечта на всички, които работим в този град и правим театър. Една мечна, която се превръща в действителност!, каза още Кръстю Кръстев.

Гледайте повече във видеото!