Министерството на земеделието и храните оказва пълно съдействие на Столична община за премахването на незаконните постройки на брега на язовир "Искър". Това заяви пред журналисти в Пловдив министър Кирил Вътев, предава "Фокус".

Припомняме, че по-рано през деня природозащитникът и лесовъд Александър Дунчев замеси името на министъра по темата за незаконния имот на Румен Гайтански до язовира. 

"Никой не може да стои над закона. Има решение на Върховния административен съд, което никой няма право да коментира, то може само и единствено да се изпълнява. Пълното съдействие от страна на министерството стана в момента, в който научихме от медиите. Първоначално хората са си свършили работата. После не знам кой го е заключил, ще разберем и ще си получи наказанието. Но от страна на Министерство на земеделието – целият екип и ресорните заместници, никога не е имало указания каквито и да било да се препятства решението на ВАС" - категоричен бе Вътев.

Министърът смята, че отговорността трябва да се поеме от този, който е извършил нарушението. Припомни, че строителството е започнало през 2021 г. и е завършено за година и половина - две години, през който период никой държавен орган не се е намесил. 

По повод довода, че в имението край Искър има бременни кошути и не трябва да се разрушават сградите, Кирил Вътев заяви, че веднага е извикан директорът на Югозападното предприятие. Заповедта е била свалена незабавно и предстои авторът на въпросното нареждане да бъде наказан. 

Вътев допълни, че нито едно ловно стопанство не е дадено на концесия през последните месеци, каквато е практиката в продължение на десетки години. 

Министърът смята, че, ако се предприеме промяна за управлението на държавните горски стопанства, по-подходящо би било да се направи самостоятелна агенция, а не да се правят акционерни дружества. Той е дал своето становище и в писмен, и в устен вид. 

Кирил Вътев съобщи още, че не е получил покана за участие в служебното правителство на Димитър Главчев

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!