Министърът на културата Найден Тодоров присъства на символичната първа копка на паметника на юристите – спасители на българските евреи, в градинката на площад "Възраждане“ в София, заедно с други официални лица. Той подкрепи инициативата на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) за поставяне в София на паметник, който да е израз на признателността на българския народ към усилията на юристите за спасяване на техните сънародници евреи, паметник в защита на вечните принципи на хуманизма и толерантността, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата

Българският народ през цялата 2023 г. почита забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски произход по време на Втората световна война. Каузата обединява дори заклети противници, зад нея застават обикновени граждани, политици, интелектуалци и - не на последно място, юристи. Много магистрати тогава издигат своя глас в защита на еврейското население, като рискувяат личния си и професионален просперитет. Сред имената им изпъква това на заместник-председателя на 25-о Народно събрание Димитър Пешев, който губи поста си заради подписката, която организира в защита на евреите и под която слагат имената си 43-ма народни представители.

Проявата днес е част от многобройните събития, с които отбелязваме 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Министър Тодоров е заместник - председател на Националния инициативен комитет, който е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Автори на проекта за изграждането на паметника, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, изработена от лят бронз, са скулпторът Красимир Ангелов и арх. Станислав Константинов. Според идейния проект върху плочите на монумента ще бъдат изписани имената на юристите-спасители на български, иврит и английски език. Очаква се паметникът да бъде официално открит на тържествена церемония тази година между 17 септември - Деня на София, и Деня на будителите на 1 ноември.