Страната ни е изпълнила изцяло решението на Министерски съвет от 9 декември за осигуряване на военна помощ на Украйна. Това заяви пред журналисти в старата столица министъра на отбраната Димитър Стоянов, който бе на посещение в Националния военен университет "Васил Левски“, предаде кореспондент на "Фокус“. Във ВУЗ-а той  изнесе лекция пред курсантите. Министърът припомни, че ангажиментът е изпълнен още през януари.

"Има различни спекулации, че България трябва да продължи да дава такава помощ, но в същото време се забравя последната част от точка 6 от решението – "според българските възможности“. Това, което можем да предоставим, сме го предоставили. Знаете, че имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси и там сме дали едно голямо количество, което в рамките на три години трябва да бъде възстановено“, обясни още Стоянов.

Той бе категоричен и, че България няма да изпраща абсолютно никакъв военен контингент към Украйна. В страната ни не тече никаква мобилизация и това са спекулации.

"Български войник няма да стъпи там докато служебното правителство е на власт. Не виждам смисъл да се води предизборна кампания с такива лъжи, защото в крайна сметка 2-и април ще мине и ние ще се събудим в една друга действителност с надявам се избран парламент, но категорично без изпращане на войски в Украйна“, допълни министъра.

Заяви и, че в страната ни се произвеждат 155-милиметрови снаряди, по натовски стандарт, но ние не сме поели отговорност да даваме такива на Украйна. Производството тече в два частни завода, като се очаква лиценз и за останалите.

"Да, имаме такива възможности, но количествата са ограничени. Това беше идеята за посещението на комисаря по търговията на ЕС - да бъдат предоставени и финансови средства, и съответното оборудване, за да може да се повиши капацитетът на българския отбранителен комплекс. Това ще доведе до повече работни места и повече данъци в страната“, каза още Димитър Стоянов.

Износът на военна техника и снаряжение у нас се контролира от специална комисия към Министерство на икономиката, в която има и представител на Министерство на отбраната. Нейна е и отговорността да следи за крайния получател на стоката, каза още министър Стоянов и увери, че това се случва сега, ще се случва и за напред.

До момента в страната ни не е ремонтирана никаква бронетанкова техника от Украйна, не са постъпвали и подобни искания.

Луиза ТРАНЧЕВА