Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков е в района на Благоевградска област, за да извърши инспекция на двете свлачища в района на тунел "Железница“, както и да провери работата по възстановяването на Покровнишкия мост, предаде репортер на "Фокус“. Пред журналисти, в района на тунел "Железница“, регионалният министър коментира, че това е един от обектите, за който още преди време е казал, че ще извършва непрестанни инспекции, тъй като той е важен.

"Автомагистрала "Струма“ е част от тези магистрали, които мога да кажа във времето назад, че бяха "заспали“. Знаете това свлачище е от 2020 година. В момента се работи изключително интензивно. Работи се, така че август месец да имаме готовност да пуснем едната лента в тунел "Железница“. Ние ще проверяваме непрекъснато. Обещах го. Днес, освен строителят на обекта, съм поканил и надзора. Искаме да направим така, че докато върви укрепването на свлачището, да се подготвят документите, включително и разрешението за ползване. Имаме идея да съберем документите за ползване на тунела, за да може да го пуснем като съоръжение, знаете, че той е готов“, подчерта служебният министър.

Той коментира, че към момента се работи интензивно и по другите "заспали“ магистрали в страната.

"Мога само да кажа, че вече съм издал разрешително за строеж за част от ЛОТ-а, който е на магистрала на магистрала "Европа“ от София до Сливница. Очаквайте края на другата или началото на по – другата седмица първа копка на този ЛОТ“, отбеляза арх. Шишков.

На въпрос от страна на журналистите какво се случва с трасето на автомагистрала "Струма“ през Кресненското дефиле, министър Шишков заяви, че е издал разрешително за строеж на един много малък участък.

"То по никакъв начин не предопределя избора на трасе, така че това, което се спекулираше не е вярно. Продължава да се прави анализ на мерките, който най – вероятно до няколко месеца ще приключи. Това основно е работа на МОСВ. Хубавата новина е, че ако мерките покажат възможност за избор на трасе, което да е на ОВОС - а, който към момента е действащ, наистина ще може да спасим ОВОС-а“, добави министъра, допълвайки, че има реалната възможност ОВОС-а да бъде спасен и да започне реално строителство без да се губи повече време.

Регионалният министър отново подчерта, че от особена важност е завършването на мерките от чисто екологично.

"Това е един много сложен процес, който зависи и от Европейската комисия. Мога да ви кажа, че се работи изключително активно в тази посока. Всички са нетърпеливи да завърши всичко. За 7 – 8 месеца не може да завършим процес, който е забавен с години. Най – хубавото към днешна дата е, че времето не ни е затиснало толкова много. Остава малко за завършване на цялата процедура“, посочи той.