Постигнахме рекорден стокообмен с Република Турция - над 7.3 милиарда евро за последната година. Това каза в Бургас служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, предаде репортер на "Фокус". Той бе на посещение в града във връзка с началото на форум за българо-турските икономически отношения, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По думите му към настоящия момент взаимоотношенията от политическа гледна точка между двете държави са достигнали своеобразен връх. "Независимо от това дали става въпрос внос или износ, виждаме, че Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори за нашата икономика. При вноса се отчита ръст на годишна база над 50% - безпрецедентен рекорд. При износа - ръст на годишна база от над 30%. Преките инвестиции в нашата страна от Република Турция са стигнали 1 милиард евро. Към настоящия момент в България има регистрирани активи – над 2200 компании с турски капитали. Те са създали над 4500 работни места. Тук трябва да се отбележи, че има определени региони от страната, които почти изцяло разчитат за поминъка си от турски инвеститори. Стокообменът е рекорден – над 7.3 милиарда евро за последната година", заяви Александър Пулев. 

Той посочи, че Министерството си е поставило и по-амбициозна цел – увеличаване на стокообмена с още 30%. "Как ще го постигнем? С четири основни приоритета. Първият от тях е активиране по най-ефективния и бърз начин на ресурс под формата на грантове, безвъзмездна помощ, различен вид финансови инструменти, по линия на структурните фондове на ЕС и по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Министерството на иновациите е най-активното от гледна точка на оформлението на европейските средства в България. По линия на Плана за възстановяване успяхме да подкрепим вече първите 2500 компании в България, а по линия на първите две процедури - 94 компании, регистрирани в Бургас. Ресурсът е над 11 милиона лева. Това е много добър резултат", добави служебният министър.

Александър Пулев каза още, че по време на днешния форум предстои подписването на меморандум, който ще насърчава инвестициите на ниво малки и средни предприятия между двете държави.

По време на форума участват български и турски фирми от секторите ИКТ, дигитално здравеопазване и технологии, възобновяеми енергийни източници, рисков капитал, резервни части за автомобили, строителни материали и строително-технически консултации, както и иновативни и стартиращи компании от всички сфери на икономиката, които ще се запознаят с нови потенциални партньори, както и ще осъществят преки контакти.

"Повече от 250 компании са се регистрирали за форума от страна на Търция и 95 от България, което е внушително. Заради близостта си е естествено много български и турски компании да си сътрудничат в различни сфери. През последната година и половина в нашия Индустриален и логистичен парк започнаха работа две големи турски компании. Очакваме и други", посочи в началото на форума кметът Димитър Николов.

На събитието присъстваха още Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в Република България, г-н Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара и г-н Зеки Саръбекир, председател на Съвета за външноикономически връзки на Турция.