Една от първите задачи, по които служебното правителство е започнало работа е било овладяване на цените на енергоизточниците. Това коментира във Варна служебният министър на икономиката Никола Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той добави, че се е работило последователно, била е продължена и програмата за компенсациите.

"Благодарен съм и на народните избиратели, защото знаете, че съвсем скоро беше прието, българските компании да получават компенсация за електрическа енергия от 200 лв. нагоре, което е глътка въздух, от което имат нужда компаниите, точно в този момент.

По отношение на газа, постигнахме също много сериозни успехи. Помним ценовите нива, които те достигнаха, а така също помним и преди два месеца Щаба по енергетика и как бизнесът предупреждаваше, че цена над 250 лв. ще е непосилна за тях. В момента, дори и с малкото увеличение за декември цената ще бъде 145 лв.

Въпреки това, аз като министър на икономиката пледирам пред народното събрание да гласуват компенсации за газа, така както гласуваха компенсации за електричеството, в случай, че цената премине 200 лв. Към момента нямаме такива индикации, но знаете, че през зимата се повишават борсовите цени. Много е важно за компаниите, особено чуждестранните да планират бюджетите си за следващата година и това ще внесе спокойствие.

По отношение на горивата, проведохме стабилна политика. Бяха проведени разговори със собственика на рафинерията, бяхме в непрекъснат диалог с ЕК. Лукойл Нефтохим България" мести дейността си у нас и занапред ще плаща данъците си в България. Ще бъде обложена и тяхната свръхпечалба. Тези средства, които ще бъдат използвани за компенсации и мерки, така че смятам, че и по тази тема имаме определени успехи", коментира още Никола Стоянов.

Десислава ВАСИЛЕВА