Във времена на кризи и икономическа несигурност, сектор туризъм страда най-много. Това заяви на брифинг във Варна министърът на туризма д-р Илин Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че поради тази причина днес ще бъдат представени възможностите пред бизнеса да кандидатства по европейски програми.

"Подпомагането на сектор туризъм и мерките, които се предприемат са ключови за развитието на бранша. Именно затова настоявах и ще продължа да настоявам да задържим основните мерки, които са: 9% ДДС, таван на тока, а се надяваме да бъде приет и таван за газа, а останалите мерки все още действат. Успоредно с това искаме да увеличим бюджета  за реклама, защото не стоим добре на картата на Европа. Съседите ни – Гърция и Турция разполагат с пъти по-големи бюджети за реклама. За България бюджетът е едва 18 млн. лв. и смятам, че нашият сектор е много недофинансиран. Туризмът внася около 7% от БВП-то на страната, а не пряко около 14%.

И ако всяка една партия, която твърдеше по време на кампанията, че туризмът е приоритет – то сега вече трябва да го видим не само на думи, но и на дела“, категоричен бе Илин Димитров.

Той призова работещите в сектора да се борят за по-голям бюджет.

"Ще ви дам и пример: 71% от покупките в туризма преминават през телефона, а 91% от хората се информират къде да почиват, отново през телефона. Ние трябва да инвестираме точно в иновации, имиджа и стратегията ни“, допълни министърът.

Той добави, че най-новите дейности за обществено обсъждане, които предстоят са – правилника за туристическата маркировка, а втората дейност е желанието да се направят промени в Закона за обществени поръчки, които ще засягат точно дигиталната реклама.

"Дигиталната реклама е ключова и там няма смисъл от обществени поръчки за Фейсбук, Тик Ток, Инстаграм, защото там всичко е ясно – всеки един лев се вижда къде е разходван. Освен това ние направихме и отдел в министерството, който се занимава точно с това. И ако искаме да сме гъвкави, и да бъдем адекватни на пазара на туристическите услуги, то ние трябва да сме с поглед в бъдещето. Това обаче ще се случи, едва когато имаме възможност да действаме бързо, а не да чакаме по шест месеца за обществени поръчки, обжалвания, за да можем да публикуваме няколко поста във Фейсбук. Всеки ден Турция публикува по около 530 поста, а Гърция публикува по около 470 – ние сме в рамките на 10 до 20, заради ограниченията от този закон“, каза още Или Димитров.

Десислава ВАСИЛЕВА