Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министрите Венцислав Катинов и  Моника Димитрова-Бийчър и главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев присъстваха на годишния отчет на ОДМВР- Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в град Шумен. 

"ОДМВР-Шумен се е справила с целите, и задачите, които бяха поставени , по тях е работено изключително целенасочено и резултатите ясно говорят за това“, заяви министър Демерджиев по време на годишния отчет на областната дирекция. Нещо, което ми направи много добро впечатление при вас е превенцията. Тук видях сериозни действия в тази посока – както по линия наркотици, така и по линия пътна безопасност, така и по линия телефонни измами. Вероятно това е част от причините резултатите да са добри по тези направления, а тези направления са изключително проблемни за цялата страна, подчерта пред състава на областната дирекция вътрешният министър. Като цяло при вас насоката е правилна, очаква се да я следвате със същата интензивност в действията и същата мотивировка", допълни министър Демерджиев.

През изминалата година се наблюдава намаление на нивото на престъпността в област Шумен. Регистрирани са 1796 престъпления спрямо 1906 за 2021 година. Разкриваемостта е с ръст над 8 процентни пункта. Разкрити са 1092 престъпления, което е 60,80 %. В престъпленията против личността се наблюдава устойчивост. Регистрираните от този вид са 112, с едно по-малко от предходната 2021 година. Разкрити са 41, а за предходния отчетен период  са разкрити 31. През 2022 година е регистрирано едно умишлено убийство, което е разкрито. През 2021 година няма престъпления от този вид. Спад с 6% бележат престъпленията против собствеността.  Регистрирани са 630 спрямо 673 за предходния отчетен период. Разкрити са 367, спрямо 350. При грабежите се наблюдава устойчивост. Регистрирани са 14 грабежа, толкова са били и през 2021 година. През изминалата година са разкрити 13 престъпления от този вид или 93 %. Намаление с 5 процентни пункта се отчита при кражбите.  Регистрирани са 448 срещу 473 за 2021 година  Разкрити са 266 или 59 %. Разкритите престъпления през 2021 година са били 251 или 51%.  При престъпленията с наркотични вещества се наблюдава увеличение с 24%. Регистрирани са 89, спрямо 72 за 2021 година. Разкрити са 72, спрямо 52. 299 са регистрираните  икономически престъпления през изминалата 2022 година. През 2021 година са били 378. Разкрити са по 107 за всеки отчетен период престъпления.   164 са незаконно преминалите през държавната граница и установени на територията на областта през изминалата година, наложени са им условни наказания "лишаване от свобода“ и обществено порицание.  В сравнение с 2021 г., пътнотранспортната обстановка е значително подобрена. С изключение на регистрираните ПТП с материални щети, се наблюдава намаление по всички останали показатели. Регистрираните тежки катастрофи   са с 26 по-малко от  регистрираните през 2021 г.,  ранените са с 40 по-малко от  ранените през 2021 г., а загиналите са със 7 по-малко.

Разследващите полицаи в отдел “Разследване“ при ОДМВР- Шумен  са работили по 2937 досъдебни производства. Те са с 50 повече в сравнение с 2021 година.  Приключените и изпратени в прокуратурата производства са 2338, което е с 5 % повече в сравнение с предходната година. С повдигане на обвинение и мнение за предаване на съд са 936.

През годината мобилни екипи от служители от криминална, икономическа  и охранителна полиция и РДПБЗН - Шумен са посетили 86  малки и отдалечени населени места в областта. Проведени са срещи с 261 граждани. Получените сигнали са 67, като 45 са от компетентността на други институции, 18 за нарушения на ЗДП и 4 за нарушения на обществения ред и престъпления. Началниците на РУ Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са провели срещи с жителите на 36 населени места.

Осъществени са редица превантивни кампании свързани с пътната безопасност, телефонни и други видове измами.

Годишният отчет на ОДМВР-Шумен  се проведе в присъствието на областния управител на област Шумен проф. д-р  Христо Христов, административният ръководител и председател на Окръжен съд- Шумен София Радославова, заместник- административният ръководител и зам.-окръжен прокурор Делян Димитров, административният ръководител и председател на РС- Шумен Мирослав Марков, административният ръководител на РП- Шумен  и районен прокурор Любомир Георгиев, директорът на ТД НС Константин Стоянов, директорът на РДПБЗН- Шумен комисар Иван Иванов. Всички изразиха задоволство от постигнатите резултати и благодариха за  отличното взаимодействие с полицията.