Получихме становище от Европейската комисия, че за нея българо-турската граница ще бъде приоритетна. Това каза пред журналисти вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на посещението си в ГПУ-Малко Търново, предаде репортер на "Фокус".

"Целта на посещението ни е по няколко линии. Едната - да се установи дали е въведено вече използването на дългоцевно оръжие. Тук това вече е направено отпреди 3 седмици. Втората - да установим техническото обезпечение на автомобилите. Доставихме допълнителни 35 високопроходими от други ведомствени министерства, които да послужат за нуждите на "Гранична полиция". Доставили сме и около 40 автомобила от структурите на МВР. Целта е с тези нови автомобили, както и с ремонт на наличните, успешно да се справяме със задачите си до момента, в който получим необходимото финансиране за закупуване на нови – това ще се случи в началото на април", обясни министърът.

Той добави, че е получено одобрение от страна на Европейската комисия за голяма част от исканията по отношение на българо-турската граница.

"Този успех се дължи както на добрата работа на нашите гранични полицаи, така и на тази на терена на диполомацията, която основно свърши президентската институция. Поет е ясен ангажимент – да се инвестира в нашата граница и това е по-скоро признание, а не жест на помощ. Наскоро стана дума за сумата от 600 милиона евро – тя се отпуска за всички външни граници. От нея приоритетно ще бъде отпусната една част за българо-турската.  Имаме уверението, че всичките ни искания, които сме набелязали – изграждането на 110 километра техническо обезпечение, снабдяване с автомобили и личен състав, ще бъдат включени в тази сума. Тя е около 200 милиона евро, а към тях се добавят вече отпуснатите 141 милиона евро", поясни Иван Демерджиев.

Заедно с него пред ГПУ-Малко Търново присъстваха и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев, както и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.