Акцията в Гурково е свързана със стрелбата в града, но и не само. Целта на акцията е превенция. Това каза служебният министър Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти.

"Оттук нататък ще следват много подобни акции по отношение на криминални групи в района и ще продължат, докато те приключат с незаконната си дейност. Няма да продължава това някои хора да са над закона“, каза министърът.

"Нека тези лица да очакват полиция, но не тази полиция, която са поставили на колене и смятат, че им служи, а полиция, която ще ги постави там, където заслужават. Причината за тази операция и други, които ще последват, е такава. Причината да съм тук е послание към тези хора и към тези хора на територията на страната. Свърши времето на беззаконие към тях. Това се случва от последните години и искаме да сложим край на това нещо", каза Демерджиев.

По думите му няма задържан за стрелбата в Гурково.

В хода на специализираната полицейска операция към момента няма задържани. Има проверени 80 МПС-та и 136 лица. Съставени са 3 електронни фиша, 3 акта за установени административни нарушения, връчени са 90 електронни фиша, образувано е 1 досъдебно производство. Извършени са проверки на търговски обекти, къщи за гости и други.

За катастрофата на Околовръстното Демерджиев каза, че апелира прокуратурата да даде на медиите подробности по делото. Заяви, че в МВР много добре си знаят правомощията, но в случая са били подведени от страна на прокуратурата без да уточни какво има предвид.