Проектни предложения за над 1 млрд. лв. са получени по фирми в страната по процедурата за технологична модернизация на Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви в Смолян министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който заедно с областния управител Стефан Сабрутев, проведоха  мобилна приемна на във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и възможностите за бизнеса да кандидатства по него и по други европейски програми, предаде репортер на Агенция "Фокус“ - Смолян.

Министър Пулев уточни, че в първата процедура по Плана са имали задача да стигнат 1200 компании с проекти за 260 млн. лева, а са стигнали на 2500 проектни предложения на стойност над 1 млрд лева. "Това е в резултат на такива срещи. През последните седмици се опитваме да успокоим хората и да се срещнем с максимално много компании с активното съдействие на областните управители в различните градове. Идеята е да покажем на всички, че работим, за да помогнем на гръбнака на българската икономика – микро, малките и средни предприятия, както и да запознаем бизнеса по най-чистия и прозрачен начин за всички възможности за финансиране по линия на европейските средства“, обясни министър Пулев.

Той подчерта, че се намираме в условия на служебен кабинет, но държавата работи в пълна мобилизация отвъд политически тези. "Хората не трябва да бъдат заложници на политическата ситуация. Обединили сме се и държавата продължава да работи. Осигурихме важната приемственост, за да може експертите да продължават да работят по тези мерки.

Министърът изрази увереност, скоро да отворят и втората процедура 30 млн. лв., като тя за внедряване на IT-решения. Тази процедура ще бъде отворена до няколко дни и там говорим за 100 % интензитет – изяло безвъзмездна помощ, уточни Пулев.

Трета и четвърта процедура ще бъдат отворени до края на настоящата година. Третата се отнася за инсталиране на ВЕИ мощности за локално ползване. Общият бюджет ще е 200 млн. лв., като тя ще е отворена за инвестиции от малки и средни предприятия. Четвъртата процедура по плана по линия на Министерството на иновациите и растежа е във връзка с научна дейност и върховите постижения и е за 120 млн. лв.

"Пари има и тези пари ще стигнат навреме до бизнеса. Ще направим всичко възможно да се гоним сроковете и да осигурим нужното добро и положително наследство за редовното управление", подчерта министърът.

В мобилната приемна в Смолян участваха още началникът на кабинета на министъра - Красимир Якимов и заместник главният директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към Министерството на иновациите и растежа Калин Маринов, както и представители на местния бизнес, които зададоха и различни въпроси за възможностите за финансиране.

"По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за област Смолян са сключени 48 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 25 млн. лв. Отделно по мерките за преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени 367 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 8 млн. лв.“, коментира Калин Маринов.

Той подчерта, че компаниите в Смолян могат да се възползват от предстоящата процедура за ИКТ решения, която е подходяща за фирмите от областта, както и от процедурата за възобновяеми източници.

На мобилната приемна стана ясно още, че от общо 5183 предприятия в област Смолян – 4798 са микропредприятия, a министърът добави, че именно микро- и малкия бизнес са грижата на държавата в условията на криза.   

Нели ГЕРГЬОВСКА