Министерството на здравеопазването осигури кувьоз за МБАЛ "Д-Р Хр. Стамболски“-Казанлък, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Със заповед на Министъра на здравеопазването се прехвърля безвъзмездно в собственост на Община Казанлък кувьоз (инкубатор за специални грижи за новородени деца) с балансова стойност 13 499,75 лв., а от своя страна администрацията ще го предаде на МБАЛ "Д-Р Хр. Стамболски“ ЕООД. Това става ясно от докладна записка на кмета Галина Стоянова до общинските съветници.

По данни на лечебното заведение за 2021 г. са родени 380 новородени като 43 от

тях са недоносени. Част от недоносените бебета са преведени в Клиника по неонатология Стара Загора, но до превеждането им там са били поставяни в инкубатор за дихателна реанимация и поддържане на жизненоважни функции на новородените.

МБАЛ "Д-Р Хр. Стамболски“ обслужва население над 100 хил. жители от пет общини. Голяма част от пациентите на болницата са от малцинствата, социално слаби и неосигурени като се приемат предимно по спешност, като такива родилки не са посещавали женска консултация и новородените са с ниско тегло.

Рени АТАНАСОВА