Министерството на културата, в лицето на министър Велислав Минеков, прекрати обществената поръчка за основен ремонт и реконструкция на Концертна зала в Пловдив, предаде репортер на Агенция ,,Фокус". Решението е от 26 октомври 2022 година. Констатирани са нарушения при откриването на процедурата за възлагане на обществена поръчка, се казва в решението на министъра.

Констатираните нарушения не съответстват  с предварително обявените условия за възлагане на обществената поръчка.

Така например,  в количествените сметки (КС) към Техническата спецификация и в Образец 3 количествено-стойностната сметка (КСС) към образеца на ценово предложение в първоначално публикуваната документация на поръчката, в част "Архитектура“, за вид дейност: "Метални и стоманени работи“  е допуснато необосновано дублиране на посочените позиции в част "Архитектура“ и част 03.3 "Сценична механизация – платформи“ от КСС, което обърква участниците при попълването на КСС и изготвянето на ценовото предложение.

Постъпили са искания за разяснения от заинтересовани лица, включващи въпрос относно посочените несъответствия в КС към техническата спецификация и в Образец 3 КСС към образеца на ценово предложение. 

По този начин, с цел да се отстрани допуснатото дублиране на посочената позиция в КС към техническата спецификация и в Образец 3 КСС към образеца на ценово предложение, са променени съществено първоначално обявените условия на поръчката, пише още в решението за прекратяване.

Дадените предварителни разяснения на поръчката от община Пловдив не съответстват и не кореспондират с първоначалното даденото указание в документацията за участие за попълване на всички проектни части.

Противоречия са установени и в други позиции при цитираните обявени условия в поръчката. Посочените нарушения при откриване на процедурата не могат да бъдат преодолени на този етап, защото с публикуването на Решение за одобряване на обявление за изменение и допълнителна информация на 17.10.2022 г. в РОП е изчерпана предвидената възможност в чл. 100, ал. 1 във вр. с ал. 3 от ЗОП за еднократно изменение на условията на процедурата, посочени в обявлението, с което се оповестява откриването на процедурата и в документацията за обществената поръчка, пише още в решението на министър Минеков.

Предвид изложените факти и правни аргументи, откритата процедура следва да бъде прекратена, тъй като пропуските не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Настоящото решение на МК може да се обжалва пред КЗК в 10 - дневен срок от връчването му по предвидения в закона ред.

Предметът на обществената поръчка бе основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера - Пловдив.  В обхвата на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, включително прилежащите трактове, изграждане на нова оркестрина, както и три броя подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Основните видове СМР, които са предвидени за изпълнение, са по частите архитектура, конструкции, сценична механизация, сценично осветление, специализирани ел. системи, електроакустика, ОВК, ВиК, пожароизвестяване, електрическа, паркоустройство, пожарна безопасност. 

Изпълнението на обществената поръчка се финансира от държавния бюджет - по Бюджетна програма "Сценични изкуства“ Капиталови разходи по бюджета на МК за 2022 г..

Прогнозната стойност за изпълнение на поръчката е 10 090 679, 70 лв. (десет милиона и деветдесет хиляди шестстотин седемдесет и девет лева и седемдесет стотинки) без включен ДДС. 

Минималният срок за изпълнение е 180 дни, а максималният - 360 дни от датата на откриването на строителна площадка.