Министерството на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в Пловдив за превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив. Залата се намира на пл. "Централен“ № 1. За ремонтните дейности е одобрен инвестиционен проект във фаза "Технически проект“ и е издадено Разрешение за строеж № 294/15.10.2021 г. от Главния архитект на Община Пловдив.

Концертна зала - Пловдив е част от сградата на бившия Партиен дом, която последващо е разделена при функционирането си в два самостоятелни обекта - административна сграда на Община Пловдив и отделна част, обособена като сграда на Филхармонията (Държавна опера - Пловдив). Сградата на Концертна зала представлява самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а Община Пловдив предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот – публична общинска собственост с площ от 244.85 кв. м , който също е в обхвата на предстоящия ремонт.

В обхвата на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления. С помощта на вече четирите подвижни платформи, всяка една със собствена механизация, могат да бъдат постигани варианти като: основна зрителска зала и сцена, с единен равен под, както и сценични платформи, разполагащи се амфитеатрално в различни конфигурации.

Общият финансов ресурс, необходим за изпълнение на поръчката, е в размер 10 090 679,70 лв. без включен ДДС, респективно 12 108 815,64 лв. с вкл. ДДС. Посочената прогнозна стойност включва всички разходи, необходими за извършване на СМР в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 % в размер на 917 334,52 лева без ДДС. Възложителят ще заплати непредвидени разходи само след доказване на необходимосттта от извършването им чрез приемането им с констативен протокол.

Прогнозната стойност е за цялостно извършване на дейностите, включени в предмета на поръчката, включително цената на вложените материали, оборудване, разходи за труд и доставки, механизация, складиране, извънреден труд, осигуряване на нормативно определените безопасни условия на труд на обекта по време на извършване на ремонтните работи, освобождаването на обекта от строителни отпадъци, необходимите за извършване на ремонта съпътстващи дейности /товарене, разтоварване (ръчно и/ или механизирано), пренасяне на материали, строителни отпадъци и други подобни/, охрана на обекта, консумативни разходи за електроенергия и вода и всички други присъщи разходи, неупоменати по-горе.

Прогнозният срок, посочен в обществената поръчка за изпълнение на строително-монтажните работи, е не по-малко от 180 календарни дни и не повече от 360 календарни дни.