За нова проверка на една от кариерите над Белащица научи "Фокус".

МЕ в качеството си на отговарящо за концесиите за добив на инертни материали извърши проверка на кариерата “Белащица-ЮГ" по пореден сигнал, подаден от ИК “Стоп на кариерата в Белащица". Концесията на кариерата изтече преди година.

Компанията “Европейски пътища" е подала документи за подновяването й, тъй като материалът от нея не е изчерпан и има залежи за още години напред.

“Въпреки постоянните манипулации на ИК, за което ние сме завели съдебно дело на инициатора Павел Гимишев, не бяхме информирани на място за установени нарушения. Продължаваме единствено да извозваме претрошения материал, който е добит в рамките на консецията материал, но не и да добиваме нов. Ние сме уважавана компания, която надлежно спазва законите в страната", каза Маргарита Попиванова, потърсена за коментар.

Според нея подобни проверки се правят от МЕ многократно и те са обусловени от условията на концесията, в които е предвиден строг контрол.

Попиванова потвърди, че представители на ИК не са присъствали на проверката, тъй като това е административна процедура, която не е с открит обществен достъп, още повече ИК не е страна във взаимоотношенията между държавата и фирмата-концесионер.

От Инициативния комитет имат противоположно мнение по темата. Според тях, на място те са установили, че по кариерата видимо се работи. Съобщават и за напрежение между охранителната фирма на кариерата и представители на ИК и министерството. От ИК твърдят, че сравнителни снимки от предходната проверка през месец Май 2022 и днес ясно се вижда, какво е свършено.