Министерският съвет прие решение, с което одобри Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Декларация за намерение между правителството на Република България и правителството на Френската република във връзка с проекта за създаване на Център на изкуствата на остров "Св. Св. Кирик и Юлита“, гр. Созопол, Република България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Културното сътрудничество между България и Франция през последните години придобива нови измерения и се радва на изключителна активност и от двете страни. Една от основните области на сътрудничество двете страни е свързана с опазването и представянето на културното наследство. В тази връзка, по искане на Правителството на Република България, двете страни се спряха на възможността съвместно да реализират проекта "Център на изкуствата“ на остров "Св. св. Кирик и Юлита“, гр. Созопол, Република България. Правителството на Френската република заявява интереса си да окаже подкрепа на правителството на Република България по този проект.

Проектът "Център на изкуствата“ си поставя за цел да помогне за развитие на културния и творчески обмен между България и Франция и да утвърди престижа на българското културно наследство и на съвременното творчество в многобройните му аспекти.

Основната цел на приетата Декларация за намерения е двете страни да проведат съвместно предпроектно проучване, което да оцени възможностите за реализацията на Проект "Център на изкуствата“ на остров "Св. Св. Кирик и Юлита“, като вземат предвид проучването, направено от български експерти до този момент и предоставено на френските власти от правителството на Република България.