Книгата "Минимум човещина“ хвърля нова светлина върху Кюстендилската  акция за спасяването на българските евреи, предаде репортер на "Фокус“. Неин автор е историкът доц. д-р Ангел Джонев и излиза по повод 80-годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи.

В нея се разказват във възможните подробности събитията от март 1943 година, тяхната завръзка, антиеврейската политика, появата на Еврейския въпрос в България, както и неговата кулминация и известната Кюстендилска акция от март 1943 година.

"Събития със знаково значение с  местната, националната, защо не и за световната история. Кюстендил е едно от малкото места в глобален мащаб, както и в пределите на Царство България, където се провежда една гражданска акция. Трима кюстендилски граждани Иван Момчилов, Асен Суичмезов и Владимир Куртев, заедно с народния представител Петър Михалев инициират една акция в столицата на 9 март, която е оглавена от подпредседателя на 25-ото Обикновено Народно събрание Димитър Пешев, с цел първоначално да се спасят кюстендилските евреи от възможната депортация, която се подготвя по това време, която впоследствие се прилива в акция за спасяването на евреите от довоенните предели на Царство България“, разказа Ангел Джонев.

Така хиляди души са спасени в тези драматични дни около 8-9 март 1943 година. И с тези първи стъпки започват и последващите действия на подпредседателя Пешев, който пише специално изложение до премиера Богдан Филов, и в следствие на това изложение изпълнителната власт прави крачка назад пред законодателната власт. Българските евреи остават по местата си, като не е допуснато едно лошо разрешаване на Еврейския въпрос.

Именно тези събития се проследяват в книгата "Минимум човещина“, която освен с авторски текст е придружена с илюстрации и голяма група документи. "Документите са от няколко архива-хранилища, значителна част от тях се публикуват за първи път. В тези документи пунктуално се доказват както Кюстендилската акция, както участието на споменатите от мен кюстендилци, така и развитието на въпроса в последствие и съдбата на тези известни петима кюстендилци, която не никак благоприятна за тях“, допълни Ангел Джонев.

По думите му почти всички преживяват мероприятията на народната власт след 9 септември 1944 година, всички са поставени в забвение, за да получат същинското си признание едва след тяхната смърт, и в България подобаващото признание едва след демократичните промени.  

Венцеслав ИЛЧЕВ