По повод направено вчера изявление от председателя на Общински съвет Сливен Димитър Митев, в което се твърди, че Областна администрация тенденциозно бави стратегически решения на Общинския съвет, днес областният управител Минчо Афузов направи кратък коментар.

 "Има известно разминаване между тезите на г-н Митев и фактите“, отбеляза Минчо Афузов. "На първо място, не отговаря на истината това, че Областна администрация, в мое лице, е "осуетила“ осигуряването на 6 млн. лева от ВиК холдинга за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. "Речица“. Истината е, че благодарение на нашите усилия и проведените разговори с тогавашния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, бяха осигурени 6 милиона лева за тази реконструкция, при това безвъзмездно. Община Сливен обаче отказа, с мотива, че не може да проведе процедурата по възлагане. Вярно е, че след това ВиК холдингът отпусна 9 милиона лева на ВиК - Сливен за целта, но под формата на заем. Вие сами преценете дали 6 милиона лева безвъзмездна помощ или 9 милиона лева заем ще се отразят по-благоприятно върху цената на водата за сливенските граждани“, посочи областният управител.

"На второ място, Областна администрация не оспорва по същество решенията на Общинския съвет за учредяване право на строеж за изграждане на частен фотоволтаичен парк и за продажбата на терен за строителен хипермаркет, както се твърди. Оспорването засяга най-вече една неяснота. И тя е: защо тези две предложения, за които г-н Митев твърди, че са сред "най-стратегическите за общината“, са внесени в Общинския съвет не по общия ред, а като форсмажорни – т.е. при "неотложни обстоятелства“. От самите внесени предложения не става ясно какви точно са тези неотложни обстоятелства, те не фигурират в мотивировката на вносителя. Освен това, не е ли редно всички "стратегически решения“ да се обсъждат спокойно, подробно, мотивирано в комисиите на Общинския съвет и с всички заинтересовани страни. И чак след това общинските съветници, убедени в тяхната прозрачност и полза за гражданите, да ги гласуват. А не да им се подават за гласуване в дванайсет без пет“, коментира още Минчо Афузов.

Що се отнася до твърдението, че "се опитва да се меси в това дали едно решения на общинския съвет е целесъобразно“, г-н Афузов припомни, че едно от най-съществените правомощия на Областния управител е да контролира законосъобразността в работата на общинските администрации и общинските съвети. И че разделението на властите е заложено в устройството на Българската държава и в Конституцията, а причината за това е взаимният им контрол.

По въпроса дали е законосъобразна наложилата се в местния парламент практика да се внасят в последния момент съществени предложения, с голям обществен или финансов интерес, областният управител Минчо Афузов посочи, че това си остава спорен въпрос. И напомни мисълта на Сенека, че: "Това, което законите не забраняват, честността може да го забрани“.