Изложба събира резултатите от всички археологически проучвания, извършени в Горна Оряховица и региона през последните три години. Експозицията е озаглавена "Археологически разкази за горнооряховското минало“ и ще бъде подредена в Историческия музей в железничарския град днес, предаде кореспондент на "Фокус“.

В колекцията са събрани артефакти от разкопките на средновековна крепост Ряховец и източния некропол в подножието ѝ, както и в землищата на Първомайци и Долна Оряховица.

За периода от 2020 до 2022-а на Ряховец са проучени три сектора – северна крепостна стена с участък от вътрешността, главна (югоизточна) порта и южно подградие на крепостта. Извършени са множество интердисциплинарни изследвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране – част от тези резултати ще бъдат представени при откриването на изложбата.

През 2021-а при изкопни дейности по рекултивация на депо за битови отпадъци в подножието на крепостта е открит некропол от ХIII век. Разкрити са и десет гроба от ХIII век, със специфични различия от християнския погребален обред, и двадесет и шест средновековни археологически структури, сред които ями с положени животински кости от говеда и цели черепи на кон и крава. Екипът по проучванията на крепостта е с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев.

Теренните археологически издирвания в землищата на Първомайци и Долна Оряховица са осъществени по метода "тотален обход“, като общата покрита площ от всички проучвания е 14,193 км². Локализирани са 27 обекта – 16 надгробни могили и 11 селища от праисторията, античността, средновековието и възраждането, като преобладават обектите от римската епоха.

Специално място в експозицията ще бъде отредено на школа "Ряховец“ – първата в България, ангажирана с обучение на ученици в реална археологическа среда. Инициативата е дело на Исторически музей – Горна Оряховица и екипа, провеждащ теренните проучвания. Работата на школа "Ряховец“ е подкрепена от местния бизнес.

Посетителите ще имат възможност да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като монети, въоръжение и накити.

Официалното откриване е от 17:30 часа днес.